Sjuorna besökte Tekniska museet

Under en dag i slutet på januari besökte klass 7 Tekniska museet. Vi hade fått pengar från Kunskapsbanken för att lära oss mer om programmering. En pedagog från Tekniska museet hade två olika lektioner med oss. På förmiddagen fick vi bekanta oss med olika sensorer och plocka ihop dessa för att få dem att utföra olika uppgifter enligt ett antal uppdrag. Därefter åt vi vår medhavda lunch. Nu fick vi också lite tid att titta på utställningarna innan det åter var dags för en lektion. Denna gång fick vi lära oss grunderna i blockprogrammering med hjälp av den lilla processorn micro:bit. Det var inte helt lätt till en början, men eleverna lyckades snabbt komma in i hur de skulle tänka.

tekniska1

tekniska2

Eleverna utmanade personalen på innebandy

En dag i höstas kom några elever i klass 9 med förslaget att det skulle bli en innebandymatch mellan eleverna och personalen. Förslaget mottogs positivt och efter viss planering så beslutades att det skulle bli en lite mindre turnering mellan högstadiets elever och skolans personal. Så i början av den sista skolveckan innan jullovet var det äntligen dags för den av eleverna efterlängtade fighten. Både elever och personal var laddade och vi hade en riktigt rolig eftermiddag i Rosvallas A-hall. Speakern ropade slutligen ut: Vinnare är… (vi talar tyst om detta).

innebandy1

innebandy2

Fysikshow för högstadiet

Torsdag den 7 december hade vi på Fokusskolan besök från Stockholms universitet. Tre stycken doktorander hade en fysikshow för eleverna i klass 7 och 8. Vi fick se olika experiment med bl.a. flytande kväve, Magdeburgska halvklot, IR-kamera och rubens rör (se bild). Det var andra gången som vi fick detta besök och det var mycket uppskattat.

fysishow1

Påsktårtor 2017

I vanlig ordning bjöd även årets niondeklassare på påsktårtor under veckan innan påsklovet. De hade bakat fantastiska tårtor bland vilka eleverna röstades fram en vinnare. Alla tyckte att tårtorna var en mycket god efterrätt.
IMG_1338_rev

Här är vinnaren:
Vinnartårtan

Luciafirande 2016

Redan klockan halv åtta på morgonen gick hela skolan i fackeltåg till Franciscuskapellet där vi fick lyssna till Lucia och hennes följe. Det var ett mycket fint framträdande som följdes av några adventstankar delade av Magdalena Fors. Vi hann också med att sjunga ett par julpsalmer tillsammans innan vi fortsatte skoldagen på Fokusskolan med varm choklad och pepparkakor.

lucia16_1

lucia16_2

Språkvalsresor i klass 9

Sista veckan i september åkte eleverna i klass 9 till sina olika språkvalsländer på studieresa. I år innebar det att fyra europeiska städer fick besök av Fokuskolans elever – Barcelona, Berlin, Biarritz och London. Eleverna fick praktisera sitt språk och uppleva landets kultur på riktigt.

Här kan du se ett bildspel från eleverna som var i London.

Vandring på Sörmlandsleden

I enlighet med vår plan för friluftsliv och gemenskapsfrämjande aktiviteter var det detta år dags för vandring med årskurs 7-9. I torsdags, den 25 augusti, startade vi med våra 60 högstadieelever från Koppartorp i strålande solsken och vandrade ca 15 km längs Sörmlandsleden fram till Västra Kovik. Där hade vi fått hjälp att sätta upp ett antal militärtält som stod och väntade på oss.
När vi – lite trötta och hungriga – kom fram till Västra Kovik lagade vi en mycket välsmakande måltid på stormkök. Det var också några som passade på att ta ett svalkande dopp. Vi hann också med att grilla lite korv fram på kvällskvisten, innan det var dags att krypa ner i våra sovsäckar.

Fredag morgon vaknade vi till ännu en strålande dag. Efter frukost packade vi ihop våra saker och satte på oss våra ryggsäckar. Denna dag var det lite kortare vandring tillbaka till Koppartorp. Flera av oss hade småont i ben och axlar, men det var bara att bita ihop. Efter ett par timmars vandring var vi framme i Koppartorp, där lunchmackor väntade på oss. När vi hade fått lite ny energi kände vi oss rätt nöjda med vår prestation. Bra jobbat!

vandring1

vandring2

Hälsopromenad i regnet

Idag gick eleverna i åk 7-9 vår ”hälsopromenadslinga” i Ekensberg. Trots regnet genomförde de tappra eleverna promenaden och besvarade samtidigt tipspromenadfrågor om Allemansrätten. Detta var ett delmoment i uppladdningen inför tvådagarsvandringen på Sörmlandsleden i nästa vecka.

tipspromenad