Påsktårtor 2017

I vanlig ordning bjöd även årets niondeklassare på påsktårtor under veckan innan påsklovet. De hade bakat fantastiska tårtor bland vilka eleverna röstades fram en vinnare. Alla tyckte att tårtorna var en mycket god efterrätt.
IMG_1338_rev

Här är vinnaren:
Vinnartårtan

Luciafirande 2016

Redan klockan halv åtta på morgonen gick hela skolan i fackeltåg till Franciscuskapellet där vi fick lyssna till Lucia och hennes följe. Det var ett mycket fint framträdande som följdes av några adventstankar delade av Magdalena Fors. Vi hann också med att sjunga ett par julpsalmer tillsammans innan vi fortsatte skoldagen på Fokusskolan med varm choklad och pepparkakor.

lucia16_1

lucia16_2

Språkvalsresor i klass 9

Sista veckan i september åkte eleverna i klass 9 till sina olika språkvalsländer på studieresa. I år innebar det att fyra europeiska städer fick besök av Fokuskolans elever – Barcelona, Berlin, Biarritz och London. Eleverna fick praktisera sitt språk och uppleva landets kultur på riktigt.

Här kan du se ett bildspel från eleverna som var i London.

Vandring på Sörmlandsleden

I enlighet med vår plan för friluftsliv och gemenskapsfrämjande aktiviteter var det detta år dags för vandring med årskurs 7-9. I torsdags, den 25 augusti, startade vi med våra 60 högstadieelever från Koppartorp i strålande solsken och vandrade ca 15 km längs Sörmlandsleden fram till Västra Kovik. Där hade vi fått hjälp att sätta upp ett antal militärtält som stod och väntade på oss.
När vi – lite trötta och hungriga – kom fram till Västra Kovik lagade vi en mycket välsmakande måltid på stormkök. Det var också några som passade på att ta ett svalkande dopp. Vi hann också med att grilla lite korv fram på kvällskvisten, innan det var dags att krypa ner i våra sovsäckar.

Fredag morgon vaknade vi till ännu en strålande dag. Efter frukost packade vi ihop våra saker och satte på oss våra ryggsäckar. Denna dag var det lite kortare vandring tillbaka till Koppartorp. Flera av oss hade småont i ben och axlar, men det var bara att bita ihop. Efter ett par timmars vandring var vi framme i Koppartorp, där lunchmackor väntade på oss. När vi hade fått lite ny energi kände vi oss rätt nöjda med vår prestation. Bra jobbat!

vandring1

vandring2

Hälsopromenad i regnet

Idag gick eleverna i åk 7-9 vår ”hälsopromenadslinga” i Ekensberg. Trots regnet genomförde de tappra eleverna promenaden och besvarade samtidigt tipspromenadfrågor om Allemansrätten. Detta var ett delmoment i uppladdningen inför tvådagarsvandringen på Sörmlandsleden i nästa vecka.

tipspromenad

Friidrott på Rosvalla

I måndags, den 16 maj, hade all elever på Fokusskolan friidrottsdag på Rosvalla. Eleverna i åk 1-5 var och tränade längd- och höjdhopp, stötte kula, sprang 60 m och 400 m under förmiddagen. Under eftermiddagen var eleverna i åk 6-9 där och tränade samma grenar, men de sprang 800 m eftersom de är lite större och kanske orkar mer. Alla kämpade jättebra och lyckades med bra resultat. Bra jobbat!

friidrott16_1

friidrott16_2

Vi besökte Cosmonova

Tisdag den 5 april åkte klass 7 och 8 till Stockholm för att se filmen Osynliga mysterier på Cosmonova. Vi tittade också på utställningen som är knuten till filmen. Under eftermiddagen hann eleverna i klass 7 även med att besöka ”Naturen i Sverige” – en utställning som på ett fantastiskt sätt visar vår nordiska fauna. Klass 8 valde att titta på utställningen ”Den fantastiska människokroppen” där de fick lära mer om vår egen kropp. Vi fick en riktigt bra dag på Naturhistoriska riksmuseet. Tack Kunskapsbanken som gjorde denna resa möjlig!

cosmonova

Luciafirande på Franciscus

Traditionsenligt startade hela skolan dagen med gemensamt fackeltåg till Franciscuskapellet innan solen gått upp. Väl framme hade vi ett stämningsfullt lucia- och adventsfirande. Vi fick lyssna till fantastisk skönsång från årets luciatåg som bestod av eleverna i klass 4-5 och musikprofileleverna. Helena Lennstring delade några tankar i adventstid och vi fick tillsammans sjunga några av julens psalmer. Därefter fortsatte vi firandet på skolan med varm choklad och pepparkakor.

Lucia_hem2

Lucia_hem3